Wednesday, November 28, 2012

Instagram

Wuhoooooo....lama wei...tak hapdet...kekeke..

Sebenar2nya.....skrg I tgh gila Intagram. Sket2 snap gambo and upload terus...lagi best...sebab...tak payah nak fikir2..nak dapat ilham untuk menulis...rasanya skill penulisan I ni dah berkarat2....errrrkkk...yo lah dah berkarat...ke sgt MALAS! heh...u choose.

So...................sesapa yg baca ini belog n mau follow instag I...sila search azuraiznil.................k.

Senang2 I hapdet lagi k? Baiiiiiiii!


Zoom Window

Wednesday, September 19, 2012

Malas.

Malas...........mau hapdet. Malas mau edit gambar. Malas mau upload gambar.............segalanya malas lah.

Segala gambar sekarang kita pakai instagram aje. Segala luahan hati kat FB aje...eh...luahan hati lah sgt. Luahan hati kita simpan diam2. Tak boleh nak sharing2. Bahaya.

Emh........................

Tak tahu sampai bila perangai MALAS ni akan ada.

So to those yang baca blog ni.........& nak tahu pasal perkembangan I yang dah taraf gebu-gebu ni.....sila lah add kat FB or follow kat Instagram...heh..ada ke yang interested nak add tuuuuuuuu..................

Ok ar...babai. I nak sambung keje. BUSY ni....

Sunday, July 29, 2012

hapdet

salam..

Camne dengan Ramadhan..?

Sejak ada anak kecil ni...memang sedikit payah nak berterawih. Solat maghrib pon kadang2 lintang pukang. Sbb time maghriblah Icha tunjuk hebat....menahan sabar aje.

Hapdet pasal Icha...Icha sudah 8 bulan. Masih tak boleh duduk dengan sendiri. Tetapi dah pandai meluncur dan merangkak. Laju pulak tu.. Kejap aje dah merata dia.

Makan pulak kuat. Mesti 3 kali. Masih tak mahu makan nasi. Masih makan buah-buahan dan cereal. Suka sangat minum air suam. Masih breastfeeding lagi walaupon susu mommy x meriah.

Icha dah pandai pegang botol sendiri. Panggil Mommy..Ami..Ami. Panggil Daddy..dadada. Panggil kakak Nanna ...kakakak. Agaknyalah Icha dah pandai kot...ke perasaan Mommy aje...kikiki.



Kakak Nanna pula................Mommy n Daddy macam nak menangis. Nanna puasa penuh setiap hari kecuali puasa pertama. Dia kalah dengan pisang..huhuhu. Dia makan pisang lagi 45 min nak berbuka...! Owh..lagi satu dia tahu tanpa solat tapi berpuasa adalah satu perbuatan sia2. So far, solatnya penuh including subuh. Kecuali waktu dia tengah penyek..dan tertido...Kadang2 sampai menangis kalau terlepas solat. Mommy dan daddy selalu doakan yang elok2 untuk anak2.

Mommy?? Sebelum puasa dah x sihat. Berpanjangan sampai puasa. Mungkin terlalu letih...Jadi Mommy ambik keputusan cuti2 hari dan sambung ke wknd..Baru rasa sefar...dan bertambah besar cita2 nak jadi Stay at home mommy...semoga tercapai le cita2.

Daddy....sakit2...macam biasa. But dia tetap juga sanggup hantar dan ambil Mommy from keje sbb Mommy sangat ngantok pagi2. Bukan senang ada baby kecik ni...

Emh..what else..? Rasanya tu aje kot...

Selamat berpuasa semua..

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan.

Assalamualaikum wahai readers budiman,

Alhamdulillah. Ramadhan sudah sampai.

Alhamdulillah kita bersua sekali lagi dengan bulan penuh barakah ini.

Apa persiapan kita menyambut Ramadhan?

Sudah bersedia kah kita fizikal & mental dengan Ramadhan.?

Mampukah kita menahan segala nafsu?

Sudahkah kita bersedia dengan susu kambing dan kurma??

(Sesiapa yang mahu membeli susu kambing dan jus kurma jenama Hiraq, boleh lah hubungi saya di azura_adrianna@yahoo.com.my)

Sempena bulan Ramadhan ini, saya sekeluarga ingin meminta maaf jika ada salah silap selama ini. Kami juga berdoa semoga Ramadhan kami & kalian semua dapat sesempurna yang mungkin. Ambillah peluang keemasan di bulan Ramadhan ini untuk berubah sebab Syaitan semua tiada. Syaitan kena jel. Kalau kita buat jahat juga maknanya kitalah Syaitan sebenar..............tssskkkkkk.

Apa-apa pun, puasa dulu jangan sibuk nak raya ye.......

 

Pssssstttt....Puteri comel kami Cik Adrianna Khaleda Iznil akan genap 7 tahun pada 3rd Ramadhan ini. Be good girl sayang. Jadi anak solehah. Jadilah seorang tahfizah & jadilah seorang anak yang penuh ilmu dunia & akhirat. Amin.

Mommy & Daddy selalu doakan yang baik-baik untuk Ananna. I love you...youuuu...yooouuuu..*bunyi bergema ye*

Sunday, July 1, 2012

Penantian itu satu penyeksaan!

Ooooohhh....manakah Doctor K-Pop ni...............lamanya tunggu...............Konsert tak habis lagi ke Doctor.....................?

Hoh...........pesakit dah buat muka BEAST dan macam biasa I tetap maintain CUN....kehkehkeh..

*Kejadian sewaktu menunggu Doctor di DEMC........hospitak family kita orang*

Sunday, June 24, 2012

Result exam Ananna dah keluar.......jom tengok!


Salam semua,

Alhamdulillah...result exam Ananna tidak terlalu bagus atau tidak terlalu buruk. Sederhana tetapi kami percaya Ananna boleh buat lebih hebat lagi.......Amin.

Result hafazannya pun 100%. Bagus anak Mommy dan Daddy ni. We proud of yaaaahhhh...Nanna!

*Ananna ada kat sebelah Mommy sekarang. Dia tengah baca posting ni sambil meleleh air liur. Nanna.............TIDUR SEKARANG!!!*

Icha...........sakit.

Ohhh...tak mo cerita jadual harian saya. Padat dan sesak. Tidur pun tak  cukup. Arrrggghhhh.!

Khamis lepas, jantung saya berhenti sebentar. Mau taknya...tiba saya menerima satu panggilan dari Taska Icha. Icha demam panas dan muntah-muntah tak berhenti...........

Ohhh...risau. Honey memang sedang off day. Tapi sangat mustahil untuk meminta Honey mengambil Icha....sebab Honey saya juga sedang sakit.

Saya tidak peduli...kerja bertimbun ke...or ada meeting ke....nyawa anak saya lagi penting.!

Bergegas pulang. Sampai di depan pintu Taska............................................Icha sedang pucat...lembik......kepala panas...(taska basahkan kepala untuk kurangkan panas)...tangan dan kaki sejukkkk...macam dalam peti sejuk.

Tak fikir banyak...Honey yang sedang sakit-sakit pun gagahkan diri untuk ke hospital.

Disebabkan muntah-muntah dan demam masih baru, Icha kami bawa pulang. Icha hanya bergantung dengan susu badan saja (susu badan saya terlalu sedikit...sangat sedikit). Tidur malam saya pun cuma sejam dua..

Begitulah.........

Esoknya, Icha baru mahu mimun susu. Itu pun cuma 3 ounce..4 botol. Langsung tak active. Senyap saja. Aih...risau. Rindu nak dengar Icha senyum sengih....Icha gelak kekeh-kekeh.

Semalam.........Icha kembali segar.........tapi...........lembik semula sebab Icha kena cucuk untuk 6 bulan & cuck BCG...sebab BCG masa lahir tu tak jadi....................

Aih...sian anak Mommy ni.

Pulang dari DEMC, kami singgah ke Nasi Beriyani Mak Jah .....................................dan jumpa YB Khalid Samad. .................relax je YB and tak sombong. Suka......!

Owh...Kakak Nanna?? Ada kisah dia juga...jangan risau...but kita buat special posting ya.

Bye.

**hari ini...Icha..segar bugar. Alhamdulillah.*

Saturday, June 16, 2012

Bila anak hilang............?

Apa perasaan kita apabila anak hilang??

Kelam kabut??

Meroyan??

Risau??

Sedih??

 Ini antara perasaan normal kan??

Semalam.........................

Tempat kejadian di Tesco, Setia Alam...............

Tiba-tiba ada seorang anak perempuan kecil berumur 3 tahun..maybe less sedang berlari laju sambil meraung ke parking lot. Semua orang terkejut...Tidak kira bangsa atau agama (wah......1Malaysia??), mencapai anak kecil itu untuk di selamatkan. Ye lah...manalah tahu kot..kot ada manusia tidak puya sivic dalam kawasan parking dianggapnya litar lumba Sepang. Tidak pun.......kot kena kidnap ke?? Eeeee............risau!

My Honey juga berlari mengejar anak kecil itu. Saya lihat anak kecil itu meronta-ronta......memanggil nama ibunya. Ramai yang cuba menenangkannya...............tapi kurang berjaya mungkin sebab kurang sifat keibuan kot........huhuhu.

Saya..........(supermom?? ewah!), pun mendekati anak kecil itu dan bercakap perlahan sambil mengesat air mata....

"Sayang....nama sayang siapa?" "Jom ikut aunty cari Mommy..eh...Ibu...nak tak...jom..."

Saya peluk. Saya tepuk-tepuk anak kecil itu supaya bertenang.

Akhirnya, setelah sessi pujuk memujuk, anak kecil itu bersetuju mengikut saya mencari ibunya. Kami mula bergerak ke customer service Tesco bersama dengan pekerja Tesco dan beberapa orang yang prihatin. Di dalam perjalanan, saya ada nampak 1 couple bersama 2 anak lelaki. 2 anak lelaki ini menunding arah ke anak kecil perempuan yang saya dokong. Saya nampak dengan jelas couple itu tadi buat SELAMBA........................

Anak kecil itu perasan yang itu ada lah ibunya...............dia mula menjerit memanggil ibunya.........

Percaya tak???

Dua couple itu buat selamba aje terus berjalan lenggang kangkung ke parking lot. Sedangkan orang sekeliling sudah pun perasan.

Of cos, hati saya kuat mengatakan couple itu parent kepada budak kecil ini. Saya terus berpusing dan menuju ke parking lot.

Ye...................

Tepat.................

Memang couple itu parent kepada budak kecil itu......

Ibu kepada budak itu...........selamba aje..........macam tak ada feeling.........siap senyum-senyum.......

Pekerja Tesco itu pun bertanya...benarkah ini anak couple itu...dia hilang...menangis...bla..bla.....terima kasihlah kat akak ni...(me lar).....bla...bla..

Ibu budak kecil itu hanya sengih...oh..ye..ar terima kasih kak...dan terus blah.

Saya?

Melopong?

Tidak percaya??

Anak hilang.........................

Dia boleh buat selamba aje......................

Kucing aku hilang pun aku meroyan cari keliling kampung.......................ini kan pulak anak!!

Aih........

Ada juga manusia macam ni!

Sunday, June 10, 2012

Sekolah Agama.

Bila ada yang bertanya Ananna tu bersekolah di mana? Jawab kami, "Sekolah agama". Tahu apa reaksi orang yang bertanya itu?? Buat muka macam tidak percaya. Menggeleng-geleng kepala seperti "habislah budak ni" or maybe "jadi agent pembangkang lah budak ni".

"Eh? Ada masa depan ke sekolah agama ni?" "Nanti dah besar nak jadi apa?? Ustazah??" "'Tak takut ke sekolah agama??" "Sekolah ni ada ambik UPSR tak.. SPM tak??". Dengan nada sinis. Menyindir-nyindir.

Aiyoh!

Kalau agaknya saya menjawab sekolah Ananna medium bahasanya di dalam English & ada SPM dan ambik O level bagai....bagaimana agaknya reaksi si tukang tanya??

Ingat sekolah agama ni masa depannya malap kah?

Giliran kami pula untuk menggeleng-geleng kepala kepada si tukang tanya.

*
*
*
*

Ada pula yang menghantar anak-anak ke sekolah agama tetapi mereka sendiri sudah mengelirukan anak-anak mereka dengan tidak mengikut cara hidup ISLAM. Di sekolah di ajar sebaik-baiknya...tetapi apabila sampai di rumah...semuanya jadi terbalik. Apa jadi dengan budak-budak ini..?? .kita sudah menghantar signal yang salah kepada mereka. Jangan terkejut budak-budak ini waktu di sekolah bertudung labuh litup tetapi bila keluar dari sekolah habis mengerbang rambut dan singkat bajunya. Why?? Kalau bertudung pun sekadar bertudung tetapi tidak menutup auratnya. Bagaimana tu??

Jadinya..............kita ibu bapa ini tanggungjawabnya besar....Jangan serahkan segala kepada orang lain. Bila jadi sesuatu....mulalah menyalahkan orang lain...sedangkan salah sendiri tak nampak.

Akhir sekali...........tolonglah doakan yang baik-baik untuk anak-anak. Marah macam mana pun jangan lah keluar bahasa-bahasa kesat contoh..'bodoh' or "ko ni anak tak guna" or yang sewaktu dengannya...sebabnya apa yang kita cakap itu adalah satu doa. Jangan salahkan cikgu kalau anak itu bodoh....dah mak bapak doa hari-hari....betul tak??



Saturday, June 2, 2012

Sama??


Amacam?? Sama tak??

The Power Of Dreams.

Suatu ketika dulu video ini saya sudah upload di blog. Suatu ketika dulu tidak tidur malam semata mahu mencari video terbaik untuk department team building. Hasilnya........berbaloi...sebab masa tu CEO & COO pon tak pernah tengok video ni. 

Dan sekarang.............video still menjadi feveret saya. Rasa paling best antara semua kot. Sebab itu saya share semula...

Apa-apa pon............tanpa mimpi kita tidak punya apa-apa. Jadi mimpilah.....bukan sekadar mimpi indah............tapi mesti mimpi hebat..............ok?

*malam tadi saya mimpi main gurau-gurau dengan singa jantan & singa betina....scary oii...*



Saturday, May 26, 2012

Saya lah sebab utama Mommy tak sempat nak blogging!

Assalamualaikum semua..

Ahem..ahem..ahem..

My name is Icha Iznil.

My sister name is Nana Iznil. 

My mommy name is Azura Iznil.

My daddy name is Nazril Iznil.

&

today Icha mau story pasal....................

sebab utama blog Mommy jadi sepi...bersarang.......lama sangat.!

Tak lain & tak bukan sebab utamanya..............


yeap...! Me lah sebab utamanya...ye...ye...Icha...semuanya Icha.......muwahahaha.....

Mommy saya sekarang sudah tak ada masa mahu bersuka-suka...bersenang-senang...mahu blogging....sebab..........................................

ICHA.....!

Kakak Nanna juga sudah pandai merungut sekarang......sebab Mommy asyik kena layan Icha....Kakak pon tolong Mommy layan Icha....Daddy pon kena layan Icha....

Mommy balik kerja aje tak sempat mandi...Icha dah mintak nak nenen....tak mo FM...nak nenen juga! Bila Icha sudah ZzzzzZZz, Mommy macam pelari pecut ....mandi..solat..lepas tu penyek-penyek mamam nak jadikan puree untuk Icha mamam kat nursery...buat kerja suri rumahtangga...kadang-kadang tu Mommy tak sempat pun nak jadi pelari pecut..Icha dah jaga............

Bila Icha dah jaga.............................Mommy pon........................................................................................................................kena layan Icha.............................................

Weeeeeeeeeeeeeeeeeee.....

Icha happy!


Cakkk!



*sian mommy saya...tiap2 hari penat kerja...jam kat jalan raya..penat layan we all*